鹿高ブログ(随時更新中)
新着
 20240703 Kendo Team member Kiiro Onizawa will be taking part in this year's Interhigh Competition, and the Baseball Team will be taking part in the Ibaraki Prefecture Koshien Tournament. The student body and staff held a Send-Off for both today. Following this, the Cheer Squad took over and held a cheering practice for the upcoming baseball tournament. KHS will take to the diamond on Saturday, July 13th in Tsuchiura, where they'll be facing Tsuchiura First High School.   If the practice is any indication, there will be a lot of pressure on our opponent!
 20240626 コードタクト社の古谷氏をお迎えして、ClassiNOTEについての研修を行いました。第1部では基本機能と新機能、第2部では生成AI体験、DXハイスクール的視点からのAI分析の展課と課題、等について研修しました。  特にAIを使った意見のまとめや振り返りなど、新しく触れる機能に先生たちも高い関心を寄せていました。生徒の皆さんとよりよい授業ができるように、先生たちも日々、アップデートしています。
 6月19日の6時限目に、1年次生を対象に「海の安全教室」を実施しました。鹿嶋の海で活躍する「鹿嶋ライフガードチーム」の皆さんを講師にお迎えして、水辺で遊ぶ際に気を付けたいことについてお話をしていただきました。 海に潜む危険な生物(クラゲ、エイ)や堤防には近づかない! 離岸流に流されたら落ち着いて助けを待つ 海でも熱中症には注意 大地震が起きたらすぐに陸にあがり高台へ(津波が来る恐れあり) など  以上のことを心にとめて、安全で楽しいレジャーに出かけてほしいと思います。鹿嶋ライフガードチームの皆さん、ほんとうにありがとうございました。
 6月19日・20日の2日間にわたり、2年次生全クラスの家庭科の授業において、体験学習が行われました。NPO法人わくわくネット65様のご協力のもと、赤ちゃんとそのお母さんが来校してくださり、講話と触れ合い体験を行いました。生徒たちは最初のうちは緊張していましたが、子育てについてのお話を聞き、抱っこの体験になったあたりでは楽しそうにしていました。  今日の体験をいかして、将来、素敵なママやパパになって欲しいと思います。NPO法人わくわくネット65のスタッフおよびゲストの皆様、心より感謝申し上げます。ありがとうございました。
A number of our students entered essays in the Kashima Central Rotary Club's High School Essay Contest. Four of our third year students were awarded out of 488 entries: one student received the Judging Committee's Chairman Award, while three more received the Award of Excellence.  Congratulations!